Tytuł dzisiejszego tekstu zaczerpnęłam z nazwy autorskiego kanału na YouTube należącego do Agaty Niebieszczańskiej i Mariusza Strusiewicz. W dobie powszechnego konsumpcjonizmu, nadprodukcji gotowej żywności wypełnionej całą tablicą Mendelejewa, taka prosta i jednocześnie zdrowa kuchnia to coś czym warto zainteresować szersze grono czytelników. Rozmawiając z moimi głównymi bohaterami oczywiście spytałam, jak to się stało, że wpadli na pomysł utworzenia Leśnej Kuchni. Zdaniem Mariusza eksperymentowanie w kuchni to była przede wszystkim domena Agaty, gotując potrafiła wyczarować przepyszne potrawy. Swoim zapałem do gotowania zaraziła też Mariusza, który też nie był laikiem, ponieważ bardzo chętnie za dziecka pomagał w kuchni swojej mamie, bardzo dobrej kucharce.
Moich bohaterów obok jedzenia połączyła też wspólna pasja do fotografii oraz przyrody. Te zainteresowania siłą rzeczy wymusiły na nich konieczność spędzania wielu godzin na wędrówkach po lesie czy górach. Wysiłek fizyczny, jaki wkładali w piesze wędrówki powodował, że w przerwie na posiłek zapragnęli zjeść coś ciepłego. Nie chcieli kanapek, bo jak długo można żyć suchym chlebem i wodą. Jak mówi stare przysłowie „potrzeba matką wynalazków” i w ten sposób urodziła się „Leśna Kuchnia”. Agata i Mariusz sposób przygotowywania posiłku dla siebie postanowili nagrać, bardziej dla zabawy niż z myślą o stworzeniu czegoś poważniejszego. Jednak z biegiem czasu przekonali się, że ludziom podoba się „pichcenie” w terenie z produktów, które daje las, rzeki i łąki.
Mariusz dla grup zwiedzających Bieszczady wprowadził do programu wycieczek naukę gotowania podczas wędrówki. Gotowanie posiłku w lesie cieszy się wielką popularnością wśród osób korzystających z usług Mariusza, że nie wspomnę o tym jak bardzo smakuje takie jedzenie. Właśnie dla tych ludzi, co już mieli możliwość rozsmakowania się w samodzielnie złowionych i upieczonych pstrągach czy rydzach z pietruszką „Leśna Kuchnia” zadebiutowała na YouTube pod adresem: Leśna Kuchnia
Wspomniałam wcześniej, że Agata i Mariusz kochają fotografowanie i trzeba przyznać są w tej dziedzinie bardzo utalentowani. Kiedyś już pisałam, że Mariusz Strusiewicz jest zdobywcą 1 miejsca w prestiżowym Wielkim Konkursie Fotograficznym National Geographic w 2011 roku w kategorii "Zwierzęta". Zwycięska fotografia przedstawiała samicę puszczyka uralskiego przynoszącą mysz potomstwu. Wykonanie takiego zdjęcia to nie tylko talent, ale też ciężka, tytaniczna praca. Mariusz tysiące godzin zarówno w dzień jak i w nocy spędził na wyczekiwaniu tego jednego, zwycięskiego ujęcia. Równie piękna fotografie tworzy także Agata, której portrety bieszczadzkich legend są niezwykle sugestywne i prawdziwe. Obydwoje zajmują się też ślubną i reportażową fotografią. Ich zdjęcia można obejrzeć w naszej galerii:
Takich talentów jak Agata i Mariusz w Bieszczadach jest bardzo wiele. Czasami mam wrażenie, że ludzi niezwykle uzdolnionych i nieprzeciętnych na naszym terenie jest wręcz nadreprezentacja. Niestety często te diamenty powoli matowieją, ponieważ życie u nas jest trudne, wszędzie daleko a z samego talentu żyć się nie da. Do tego dochodzą lokalne konflikty i wojenki pomiędzy poszczególnymi środowiskami, zawiść i zazdrość o sukcesy. Brak też prawdziwego mecenatu nad naszymi artystami powoduje, że nawet gdy się przebiją w Polsce czy Europie, ich kariera dalej się nie rozwija, bo świat jest bardzo brutalny: wyciska takich ludzi jak cytrynę a potem szybko się ich pozbywa. Mnie bardzo żal jest tych bardzo mądrych i wrażliwych ludzi, że nikt nie chce im pomóc w rozwoju ich talentu. Dlatego, aby chociaż połowicznie wspomóc takie osoby, będę Państwu co jakiś czas prezentować naszych bieszczadzkich artystów. Dziś proszę abyście często zaglądali na ich kanał, uczyli się wspólnie z nimi gotować i oczywiście zapraszam do subskrypcji Leśnej Kuchni https://www.youtube.com/channel/UCafUxZd8a59tWTqRUz8WPOQ
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.